Assisi 2018-pouť skautů střediska Gáhál za sv. Františkem

10.8. 2018 19:07

Sv. František z Assisi, patron mladšího skautského věkového stupně, patron ekologů, symbol snahy o vzájemnou toleranci a porozumění. Po 8 letech se skauti našeho střediska všech věkových kategorií vydali opět na pouť za tímto inspirátorem mnohých lidí bez rozdílu národnosti, barvy pleti, náboženství, věku, nejen skautů.

V počtu 42 účastníků jsme vyjeli večer 9.května směr Assisi od děkanského kostela v Písku. Zde nás na cestu vypravil a požehnal Cyril Havel, představený petrinů, pod jejichž patronací kdysi ( v r. 1946) vznikl pod vedením později známého televizního režiséra Fr. Filipa zárodek našeho střediska- 12. skautský oddíl.

Druhý den jsme dorazili do La Verny, klidného „ místa mezi dvěma řekami“, Tiberou a Arnem , kde František rád s bratry pobýval a meditoval . Zde obdržel 2 roky před svou smrtí i známá stigmata. Odpoledne jsme se ubytovali v S.Maria degli Angelli, Porciunkule, místě kolem starobylého kostelíka, původně snad až ze 4.století, dnes vyzdobeného barevnými freskami ze začátků františkánské rodiny. Zde žili první bratři, František zde zemřel a dodnes je Porciunkula centrem světového františkánského hnutí.

V pátek 11. května jsme vyšplhali nad Assisi do Eremi delle Carceri na svahu prudkého a vysokého kopce nad městem. Jde o další klidné místo uprostřed přírody, kam se uchylovali bratří před ruchem tehdejšího neklidného světa. Cestou zpátky jsme navštívili legendární San Damiano, místo, kde se Františen „našel“, a stavěli jsme se v Rivotortu, místě, kde stál první františkánský „klášter“, tzv. Svatá kolna. Zde vlastně řád františkánů vznikl.

Další den jsme se vydali do nádherného města Perugie, majícího své kořeny až v antických dobách. Zde strávil František 2 roky ve vězení jako válečný zajatec a těžce zde onemocněl. To vše předcházelo jeho radikálnímu přehodnocení svého života, čemuž vděčíme za to, jak sv. Františka dnes zná celý svět a inspiruje se jím. Odpoledne jsme ještě navštívili Montefalco, „nejkrásnější vesnici Itálie“. Při návratu domů byla S.Maria degli Angelli uzavřena-Assisi navštívila A. Merkelová, aby zde převzala mírovou cenu, kterou uděluje každý rok řád františkánů.

Neděli jsme věnovali prohlídce samotného Assisi s bazilikou sv. Františka, sv. Kláry, s Městským náměstím s antickými památkami, s Františkovým a Klářiným rodným domem, s katedrálou sv. Rufina, kde byl pokřtěn sv. František, sv. Klára a dokonce Friedrich Barnarosa, který se narodil v lukách pod Assisi během válečného tažení svého otce.

Jako před 8 lety, pouť za kořeny skautingu,ke kterým sv. František také patří, ač byla fyzicky náročná, je pro nás opět velkým povzbuzením a výzvou.

Autor: -administrator-